Do & Don't Lijst

Bij de keuze van tussendoortjes en avondmaaltijden kan je gebruik maken van de Do Lijst. Je kan zelf naar wens uit deze lijst producten kiezen en combineren. De Don't Lijst bevat producten die niet gezond en verantwoord zijn, deze kun je beter vermijden om een maximaal resultaat te behalen.

 

Do Lijst:

Mager vlees (voornamelijk voor de avondmaaltijd)
Je hebt een keuze uit alle magere vleessoorten. Alleen lamsvlees is niet geschikt, omdat het veel vet bevat. Enkele voorbeelden zijn:
 Varkensvlees: Varkensfilet, varkenshaas, fricandeau, hamlap en rollade zijn toegestaan.
 Rundvlees: Met name runderlap, biefstuk, rosbief, entrecôte, tartaar, rundergehakt, filet en haas.
Kalfsvlees: Aangeraden wordt kalfsoester en, indien je cholesterol dat toestaat, lever.
 
Gevogelte

Kip, kalkoen en andere gevogelte kan je, behalve de huid, eten. Verwijder de huid pas voordat je het gaat eten om zo het vlees mals te houden. Vooral kip- en kalkoenfilet zijn de beste keuzes.

Vis & zeevruchten
Vis: Bij vis is er geen beperking; alle vis is geschikt om te eten. Ook vis uit blik op olie- of waterbasis kan je eten.
Schaal- en weekdieren: Garnalen, kreeft, mosselen, oesters, krab en octopus zijn allemaal toegestaan. Ze zijn voedzaam en zorgen voor verzadiging.
 
Magere vleeswaren
Kip- en kalkoenfilet, ossenworst, fricandeau, rookvlees, rosbief, ham, zalmplakken, tonijn, haring en makreel zijn ook geschikt.
 
Slim Meals Pasta, Rijst & Noodles
Normale pasta, rijst en noodles bevatten veel calorieën, ongeveer 150 kcal per 100 gram. Daarom zijn het geen verantwoorde keuzes voor de dagelijkse voeding. De unieke pasta, rijst en noodles van Slim Meals bevatten slechts 7 kcal per 100 gram. Verder zijn ze rijk aan vezels en helemaal vrij van koolhydraten, suikers, vetten en gluten. Ze zijn geschikt als tussendoortje maar ook om te nemen bij de avondmaaltijd, omdat het nauwelijks calorieën bevat.
 
Zuivelproducten
Magere yoghurt, melk en kwark is toegestaan, evenals magere kaas (20+ of 30+). Andere kaassoorten zoals mozzarella, geitenkaas/fetakaas, camembert of brie kan je maximaal 3 keer in de week nemen.
 
Groenten
Groenten zijn gezond en bevatten essentiële voedingsstoffen. Probeer vooral elke avond 200 tot 250 gram groenten te nemen.
 
Eieren
Eet eieren hard- of zachtgekookt, gepocheerd of maak een lekkere omelet. Eet niet teveel eigeel bij een hoog cholesterolgehalte. Het eiwit daarentegen is geen probleem.
 
Noten
Je kan als tussendoortje ook een handjevol nootjes nemen. Let er wel op dat ze vers, ongebrand en ongezouten zijn, want alleen dan zijn ze gezond. De volgende noten kan je eten: Amandelen, Hazelnoten, Macademianoten, Pinda's, Walnoten.
 
Tofu/tahoe
Tofu is rijk aan eiwitten en bevat weinig koolhydraten en (verzadigde) vetten. Het is geschikt als tussendoortje maar ook om in de avond te nemen.
 
Kruiden & specerijen
Kruiden, knoflook, uien en andere specerijen zijn toegestaan.
 
Fruit
Fruit bevat veel fruitsuikers, daarom adviseren wij het niet teveel te nemen. Eet maximaal 3 keer in de week een stuk fruit.

Eazy Shape producten
Eazy Shape heeft praktische en verantwoorde tussendoortjes die je altijd kan nemen.
 
Drank
Drink per dag minimaal 2 liter water (bronwater kan ook). Het is belangrijk dat je voldoende vocht binnenkrijgt. Je kan ook mineraalwater, koffie, thee en koolhydraatarme frisdrank/siroop drinken. Drink je koffie en thee eventueel met magere melk en zoetstoffen.
 

Bereiding maaltijden
Bereid je maaltijden met vloeibare olie, zoals olijfolie, omdat die voornamelijk onverzadigde vetten bevatten. Je kan het ook grillen, in de oven doen, koken, braden op bakpapier of wokken met een beetje sojasaus (zonder suikers). Gebruik bij het bereiden geen paneermeel, creme fraiche of andere sauzen. Azijn, citroen, kruiden, knoflook, uien, zout en specerijen zijn toegestaan. Mosterd kan je in beperkte mate gebruiken.

Kijk ook naar de recepten op onze website voor avondmaaltijden en tussendoortjes
 
 

Don't Lijst

Graan en graanproducten
Graanproducten zoals brood, pasta, rijst en meel kunnen voorlopig beter geen deel uitmaken van je voeding. Dit geldt ook voor cake, afbakbroodjes, pizza, koeken etc. Deze bestaan voor een groot gedeelte uit enkelvoudige koolhydraten die tot schommelingen in de bloedsuikerspiegel leiden. Verder bevatten ze nauwelijks voedingsstoffen. Probeer deze voedingsmiddelen dus ook zo veel mogelijk te vermijden.
 
Frisdrank
Frisdrank en vruchtensappen bevatten enorm veel suikers. De varianten zonder koolhydraten/suikers zijn wel geschikt. Enkele voorbeelden hiervan zijn: Crystal Clear, Cola Cola Zero, Coca Cola light, Royal Club Bitter Lemon light, Slimpie Siroop etc. Eigenlijk alles wat geen koolhydraten bevat. Deze informatie is te vinden op de verpakking.
 
Snoepgoed en chocolade
Snoep is alles behalve goed voor je lichaam. Het zit vol met suiker en calorieën en zorgt voor schommelingen in je bloedsuikerspiegel. Hetzelfde geldt voor chocolade.
 
Toetjes, ijs, vruchtenyoghurt en vla
Deze producten raden wij af als je wilt afvallen. Ze bevatten voor een groot deel suikers en zijn dus niet verantwoord.
 
Fastfood en frituurproducten
Fastfood en gefrituurde producten bevatten een hoop calorieën, koolhydraten en ongezonde vetten. Bovendien bevatten ze nauwelijks voedingsstoffen.
 
Chips
Chips bevat heel veel calorieën en ongezonde koolhydraten. Het zorgt voor schommelingen in de bloedsuikerspiegel waardoor je je vermoeid voelt en snel honger krijgt.
 
Sauzen
Gebruik geen ketchup, mayonaise, creme fraiche en andere sauzen, omdat ze veel suiker en vetten bevatten. Daarvoor in de plaats kan je je gerechten van smaak voorzien met azijn, citroensap, specerijen, knoflook en uien. Je kan ook soms een beetje sojasaus zonder suikers gebruiken.
 
Zoet broodbeleg
Zoet broodbeleg zoals hagelslag, vlokken, muisjes, jam en chocoladepasta bevatten heel veel suikers en nauwelijks voedingsstoffen waar je lichaam iets aan heeft. Kies in plaats daarvan voor gezonder broodbeleg zoals magere kaas, kipfilet, kalkoenfilet, ei, zalmplakken, tonijn, makreel, rookvlees, fricandeau, rosbief etc.
 
Alcohol
Probeer geen alcohol te drinken tijdens het dieet. Alcohol verstoort de vetverbranding waardoor afvallen moeilijker wordt. Je kan per week maximaal 2 glazen rode wijn, witte wijn of rose drinken.
 
Suiker
Suiker is ongezond en totaal niet van nut voor je lichaam. Indien gewenst kan je suiker voor je koffie en thee vervangen met zoetstoffen.
 
Vetten
Gebruik geen boter of andere vetten in vaste vorm. Bereid je maaltijden met vloeibare vetten, zoals olijfolie, omdat deze grotendeels onverzadigde vetten bevatten. Probeer het gebruik hiervan ook beperkt te houden.